Dedicated vs Multi-client warehousing: wat kies jij?

Gepubliceerd: 28 februari 2023
Bijgewerkt: 28 november 2023

Inhoudsopgave

Om concurrerend te blijven, moeten FMCG bedrijven een heldere strategie voor de opslag en distributie van hun goederen hanteren. Efficiënt beheer van magazijnen is hierbij belangrijk. Maar welke vorm van warehousing kies je dan?


dedicated multi-client warehousing


In deze blog lichten we de twee meest voorkomende toe, namelijk dedicated warehousing en multi-client warehousing. Wat zijn de verschillen tussen beide? Welke voordelen brengt dedicated warehousing met zich mee? En welke voordelen kent het Multi-client concept?


Wat is dedicated en multi-client warehousing?


Een dedicated warehouse is een volledig beheerd magazijn door een derde partij, waarin activiteiten voor één enkele opdrachtgever worden verricht. Alle werkzaamheden zijn dus volledig toegewijd aan een enkele huurder. Dit omvat het uitbesteden van alle arbeid, operaties, apparatuur, diensten en natuurlijk opslagruimte.


Een multi-client warehouse is een volledig beheerd magazijn door een derde partij, dat wordt gedeeld door meerdere bedrijven. Meerdere klanten delen de ruimte, met ieder hun eigen stukje opslagcapaciteit in het magazijn. Deze vorm van warehousing is ideaal voor MKB, bedrijven die de ambitie hebben om nieuwe markten aan te boren en bedrijven met seizoensgebonden producten.


Toewijding en kosten


Waar dedicated warehousing dus volledig is toegewijd aan jou, deel je met multi-client warehousing het magazijn met anderen. Dit is meteen het grootste verschil. Een die ook weer leidt tot andere verschillen, bijvoorbeeld in kosten. Een dedicated warehouse gaat namelijk gepaard met vaste minimumkosten per maand, ongeacht hoeveel opslagruimte er die maand benut wordt. Aangezien jij de enige huurder bent, ben ook jij alleen verantwoordelijk voor de kosten. Deel je de opslagruimte met anderen, dan deel je ook de kosten. Dit betekent wel dat de prijs kan variëren.


Maatwerk voor jouw wensen en behoeften


Kies je voor een dedicated warehouse oplossing? Dan ben je de enige klant en huurder van de ruimte. Dit houdt in dat alle gangbare magazijnactiviteiten voor het optimaliseren van jouw supply chain specifiek voor jou verzorgd worden. Het is dus een warehouse oplossing die jouw operatie volledig ontzorgt. Wanneer je op zoek bent naar een maatwerkoplossing, dan is dedicated warehousing de juiste keuze voor jouw bedrijf. Samen wordt er gekeken naar jouw specifieke wensen en behoeften.


Samen delen is heel efficiënt


Heb je maar weinig plaats nodig? Dan is multi-client warehousing een logischere keuze. Je deelt de ruimte dan immers met andere klanten en betaalt enkel voor het stuk dat je gebruikt. Dankzij dit concept kunnen pieken van bepaalde klanten veel beter worden verwerkt. Zo hoef jij geen leegstandkosten te betalen. Een ander groot voordeel van dit concept is dat klanten kunnen meeliften op elkaars slottijden bij leveringen. Door het rijden met Full Truck Loads naar de afleveradressen van deze klanten is het niet alleen goedkoper maar ook nog eens veel groener. Er worden namelijk duizenden kilometers bespaard. Zo zie je maar; samen delen is heel efficiënt! Wat kies jij?


Benieuwd naar alle mogelijkheden binnen het Nabuurs concept? Lees dan de blog over de Nabuurs Roadmap.


Gerelateerde artikelen

14 mei 2024

Hoe technologie duurzaamheid in de logistieke sector drijft

Lees meer
2 mei 2024

De inzet van data bij procesoptimalisatie en efficiëntie

Lees meer
17 april 2024

Welke vorm van warehousing kies jij?

Lees meer