Ladingen bundelen betekent minder rompslomp voor Tax Free Shops

Gepubliceerd: 13 mei 2022
Bijgewerkt: 28 november 2023

Inhoudsopgave

Ladingen bundelen betekent minder rompslomp voor Tax Free Shops. Goedkopere en duurzamere logistiek voor international travel retail. Marcel de Man is algemeen manager van 1Freight en daarnaast ook actief als Manager Forwarding Europe voor Freight Frame. Beide logistieke oplossingen zijn onderdeel van Nabuurs.


Duurzame 1Freight oplossing


Wat is 1Freight en wat zijn de voordelen?


1Freight is ontstaan vanuit een klantvraag. Chocolade producenten wilde graag op een duurzame én kostenefficiënte wijze chocolade -gekoeld én in kleine aantallen- de hele wereld over verzenden. Uit onderzoek bleek er ook grote behoefte bij de Tax Free Shops zelf. Zij willen minder rompslomp, minder leveringen, minder kosten en minder voorraad. Uiteraard speelt ook duurzaamheid een steeds grotere rol. Vanuit die kans is 1Freight ontstaan,” aldus Marcel de Man.


“Kleine aantallen ladingen bundelen zodat de Tax Free Shop

minder voorraad nodig heeft.”


Marcel: “Bij 1Freight bundelen we ladingen van verschillende leveranciers in een gekoelde container van maximaal 15 graden. Deze container leveren we vervolgens aan de Tax Free shop. Het is vergelijkbaar met de belevering van een supermarkt. We focussen ons in eerste instantie op chocolade, maar uiteraard is het ook mogelijk om drank of kleding gebundeld te leveren.”


Ontwikkelingen, kansen en uitdagingen


“Corona heeft zeker voor de nodige uitdagingen gezorgd. Internationaal reizen was ineens niet meer mogelijk. Ook nu merken we nog de impact van restricties. Daarnaast zijn Tax Free Shops terughoudend in het bestellen van grote aantallen. Chocolade is gevoelig voor derving. De winkels hebben liever geen grote voorraden. Corona heeft ons heeft geleerd dat de wereld onvoorspelbaar is. En die onzekerheid zorgt ervoor dat Tax Free Shops nog wat terughoudend zijn. De toegevoegde waarde van de dienstverlening wordt wel gezien. Dat geeft ons vertrouwen in het concept”, vertelt Marcel.


Een half lege container = geld weggooien


Marcel vervolgt. “De prijzen voor transport staan daarnaast onder druk. Corona, de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende onderzekerheid maakt alles duurder. Dat is tevens een kans voor 1Freight. Voor Tax Free Shops levert het bundelen van leveringen een enorme kostenbesparing op. En het is ook nog eens duurzaam!”


“Verduurzamen in logistiek levert, zeker als je kijkt naar TCO, doorgaans een kostenbesparing op.”


Samenwerking staat centraal


“1Freight is een concept dat draait om samenwerking. Samenwerking tussen de Tax Free Shop, diverse logistieke diensten (van opslag tot transport en customs) en diverse (chocolade) leveranciers. Samenwerking en goede afstemming is essentieel. En nu het concept en de toegevoegde waarde meer en meer bekend wordt, is samenwerking ook makkelijker. Het is win-win voor iedereen,” vertelt Marcel.


“Het is win-win voor iedereen in de keten.”


Synergie tussen alle diensten


Marcel: “Met veel plezier werk ik in deze duale rol. Er is veel overlap in uitdagingen, kansen en ontwikkelingen. Dat maakt het interessant. Door zowel voor 1Freight als Freight Frame te werken stimuleer ik ook de samenwerking en synergie binnen diverse onderdelen van Nabuurs. Vanuit 1Freight maken we voor Europees transport over de weg natuurlijk gebruik van Freight Frame. En voor 1Freight maak ik ook gebruik van de douane afdeling binnen Nabuurs. Interne samenwerking ligt echt aan de basis van het succes van zowel 1Freight als Freight Frame.”


Gerelateerde artikelen

14 mei 2024

Hoe technologie duurzaamheid in de logistieke sector drijft

Lees meer
2 mei 2024

De inzet van data bij procesoptimalisatie en efficiëntie

Lees meer
17 april 2024

Welke vorm van warehousing kies jij?

Lees meer