Mechanisatie en robotisering binnen de supply chain; Nabuurs verwelkomt de automatic layer picker

Gepubliceerd: 13 november 2018
Bijgewerkt: 28 november 2023

Inhoudsopgave

Inmiddels zijn we volop bezig met de livegang van onze Automatic Layer Picker (ALP) in Park15. Hiermee kunnen we producten makkelijk per laag afstapelen, opslaan en ook weer automatisch picken. We gebruiken de Automatic Layer Picker onder meer voor de FMCG producten van Mars en Kraft Heinz.


Belangrijkste componenten


De belangrijkste componenten van de Automatic Layer Picker zijn de vacuüm-gripper die een complete laag aan producten in één keer van een pallet kan afpakken, de trays waarin producten per laag worden opgeslagen en de mechanische kraan die deze trays wegzet in een speciaal magazijn.


Door deze afzonderlijke componenten slim met elkaar te combineren, is het ons gelukt om een oplossing te ontwikkelen die optimaal aansluit bij de situatie in ons magazijn.


Product gestuurd inslagproces


Het inslagproces werkt product gestuurd. Inkomende pallets met goederen worden via een invoerband naar de Automatic Layer Picker geleid. En daar worden de pallets laag voor laag afgestapeld in afzonderlijke trays. Dit gebeurt met een snelheid van 120 lagen per uur! De trays worden vervolgens automatisch in een stellingenmagazijn van 30 niveaus geplaatst. In totaal is er in dit magazijn ruimte voor 6.000 trays (dus 6.000 complete lagen product, die per laag worden opgeslagen).


Order gestuurd uitslagproces


Het uitslagproces werkt order gestuurd. Bestelt Albert Heijn een bepaalde hoeveelheid van product X en een bepaalde hoeveelheid van product Y? Dan worden deze producten per laag uit het magazijn gehaald en in de meest logische volgorde (zware producten onder, lichte producten boven) op de voor Albert Heijn bestemde pallet geplaatst. Ook dit gebeurt volledig automatisch, inclusief het verzendklaar maken van de pallet.


Alleen nog handmatig picken op colli-niveau


Waar we voorheen álle producten (behalve volledige pallets) handmatig moesten picken, vindt de verwerking van producten nu plaats op 3 niveaus:


1. Bulkverwerking op palletniveau

2. Automatisch picken op laagniveau

3. Handmatig picken op colli-niveau


Efficiencywinst en kwaliteitsverbetering


Los van de efficiencywinst die we hiermee behalen, biedt de Automatic Layer Picker ons en onze klanten nog een belangrijk voordeel: het komt de kwaliteit van onze zendingen ten goede. We elimineren namelijk het risico op verkeerd gepickte goederen, terwijl elke laag keurig kaarsrecht wordt gestapeld.


Gerelateerde artikelen

14 mei 2024

Hoe technologie duurzaamheid in de logistieke sector drijft

Lees meer
2 mei 2024

De inzet van data bij procesoptimalisatie en efficiëntie

Lees meer
17 april 2024

Welke vorm van warehousing kies jij?

Lees meer