Nabuurs voldoet aan voedselveiligheidsnorm

Gepubliceerd: 11 november 2020
Bijgewerkt: 28 november 2023

Inhoudsopgave

Het FSSC 22000-certificaat


FSSC 22000 is een standaard die is ontwikkeld door de stichting certificatie voedselveiligheid en goedgekeurd door de GFSI (Global Food Safety Initiative). Het is de eerste standaard binnen de voedingsmiddelenindustrie die wereldwijd wordt geaccepteerd. Het FSSC 22000-certificaat is gebaseerd op de ISO 22000-norm, in combinatie met PAS 220 ISO/TS 22002-1 voor producenten van voedingsmiddelen.


Interview met de Quality Manager van Nabuurs


Wat hebben Nabuurs en Na-nomi moeten doen om de certificering te krijgen?


Voorheen waren Nabuurs en Na-Nomi HACCP en ISO 9001 gecertificeerd. Deze combinatie gaf een groot voordeel bij de implementatie, omdat de analyse van betrokken partijen (stakeholders) en de daarbij horende wensen al was opgezet en de organisatie al gewend was in termen van voedselveiligheid te werken.


Wat wel echt nieuw is, zijn de eisen op het gebied van food-defense en voedselfraude. Er is een inventarisatie gemaakt van de maatregelen die reeds getroffen waren. Toen bleek dat we al heel veel deden op dit gebied, echter is de bewustwording en het vastleggen daarvan nu beter georganiseerd. Onderwerpen die we hiervoor hebben genomen zijn onder meer de toegang tot de magazijnen en voertuigen en dan met name de laadruimte, het opslaan van chemicaliën, zoals reinigingsmiddelen, middelen om etiketten te verwijderen e.d. Tot slot is de opzet van de verificatie, interne audits en de directiebeoordeling volledig veranderd. Daar waar in het verleden per entiteit en vestiging documenten werden opgesteld voor de directiebeoordeling en verificatie, is er nu een overall document gemaakt. Hierdoor kunnen we met een brede visie kijken naar het functioneren van het kwaliteitssysteem.


De interne audits zullen voortaan meer op onderwerp worden getoetst, dan op procedures. Hier zijn de auditoren inmiddels voor opgeleid en gaan hiermee aan de slag.


Hoe heeft de certificering plaatsgevonden?


Allereerst zijn we op zoek gegaan naar een certificerende instantie die in de gelegenheid was om een audit voor deze bedrijfsgrootte in mei 2020 uit te voeren. Uiteindelijk is er gekozen om een overeenkomst aan te gaan met Schouten Certification.


Door alle hectiek rondom corona, was het faciliteren van de audits minder gemakkelijk. Gelukkig werden de maatregelen soepeler op het moment dat de auditor de bezoeken bracht.

Met een auditteam van drie auditoren zijn uiteindelijk alle entiteiten en vestigingen die onder de certificering vallen bezocht. Op steekproefbasis zijn alle onderwerpen van de FSSC 22000 norm getoetst. Hieruit kwamen een aantal non-conformiteit naar voren. Nadat deze waren opgelost, heeft Schouten Certification ons de certificaten verstrekt en zijn we nu voor drie jaar gecertificeerd.


Wat voor komende tijd belangrijk is, is dat we ons goed voorbereiden op mogelijk onaangekondigde onderzoeken. Eén keer per drie jaar vindt de audit onverwachts plaats. De auditor meldt zich dan bij de vestiging en zal dan zijn werkzaamheden uitvoeren. Dit betekent dus dat we iedere dag in de gelegenheid moeten zijn om een audit vlekkeloos te kunnen doorstaan.


Waarom is het voor Nabuurs en Na-Nomi belangrijk om dit certificaat te hebben?


Naast dat opdrachtgevers en afleveradressen eisen dat er bij Nabuurs en Na-Nomi aantoonbaar gewerkt wordt volgens GFSI-erkende voedselveiligheid, is het ook goed voor onze eigen interne processen. Het doel van kwaliteitsmanagement is continu verbeteren. Wanneer we het systeem goed hebben geïmplementeerd, leidt dit tot het verbeteren van processen. Hierdoor gaat er bijvoorbeeld minder fout. Daarnaast is het plezieriger als er geordend en gestructureerd wordt gewerkt. Een schone werkvloer werkt bijvoorbeeld prettiger dan werken op een werkvloer vol met zwerfafval zoals hout, folie en karton. Zwerfvuil kan zorgen voor het aantrekken van ongedierte, waar niemand natuurlijk op zit te wachten. Een schone werkvloer leidt daarentegen tot een hogere productiviteit en draagt het bij aan minder productschades. Uiteindelijk zorgt het voor een win-winsituatie.


Focus op voedselveiligheid


Redmar van de Sluys, manager Quality and Foodsafety bij Na-Nomi, is trots op de certificering: “Het FSSC 22000-certificaat is voor ons erg belangrijk. Met onze geïntegreerde co-packingconcepten streven we naar een duurzame toekomst, betere verkoopresultaten en welzijn van onze klanten; bedrijven in de FMCG-, pharma- en retailbusiness. Daarbij hebben we altijd de focus op voedselveiligheid. De gezondheid van de consument staat voorop. Bovendien vragen retailers steeds vaker om een FSSC 22000-certificering. Het is fijn dat we er nu over beschikken.”


Kwaliteitsgarantie door managementsysteem


De kwaliteit van de door ons verpakte, opgeslagen en/of getransporteerde voedingsmiddelen wordt vastgelegd in een FSSC 22000-managementsysteem. Zo kunnen we ieder product volgen en de herkomst nagaan.


Contact met Nabuurs


Meer weten over onze logistieke dienstverlening en/of onze unieke logistieke-concepten zoals geïntegreerd co-packen? Neem contact op via l.homburg@nabuurs.nl of bel: +31 6 15 88 06 77. Wij staan je graag te woord.


Gerelateerde artikelen

14 mei 2024

Hoe technologie duurzaamheid in de logistieke sector drijft

Lees meer
2 mei 2024

De inzet van data bij procesoptimalisatie en efficiëntie

Lees meer
17 april 2024

Welke vorm van warehousing kies jij?

Lees meer