Alles wat jij wilt weten over de functie van logistiek medewerker

Gepubliceerd: 19 augustus 2021
Bijgewerkt: 28 november 2023

Inhoudsopgave

Logistieke medewerkers zijn een essentieel onderdeel van een logistiek bedrijf. Dit zijn de personen die verantwoordelijk zijn voor de organisatie en coördinatie van alle logistieke processen. Deze kunnen per onderneming sterk uiteenlopen en een logistiek medewerker is dan ook breed inzetbaar. Daarnaast kunnen werkuren nogal eens wisselen: veel logistiek gaat namelijk 24 uur per dag door. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkzaam bent, ga je overdag, ’s avonds en/of ’s nachts aan de slag.


Integrated co-packing solutions


Wat doet een logistiek medewerker precies?


Het werk van een logistiek medewerker is uiteenlopend en is afhankelijk van het soort bedrijf waarbij je werkt. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van contacten met klanten en leveranciers, het verzorgen van administratie met betrekking tot vrachtdocumenten en het inplannen van transport. Als logistiek medewerker draag je bij aan het verhogen van de klanttevredenheid en het verlagen van de kosten. Hij of zij houdt zich bezig met actuele situaties, in tegenstelling tot een supply chain medewerker.


Doorgaans vinden de werkzaamheden in het magazijn of distributiecentrum plaats. Logistiek medewerkers zijn vaak werkzaam bij een supermarkt, groothandel of winkelketen, maar ook transport- of postorderbedrijven kunnen tot de werkgevers behoren. Kort gezegd zijn logistiek medewerkers overal welkom waar goederen worden opgeslagen en/of verzonden.


Wat verdien je als logistiek medewerker?


Wat je als logistiek medewerker verdient is geheel afhankelijk van je precieze functie, die per bedrijf en werkgever nogal uiteenlopen. Gemiddeld verdienen logistiek medewerkers in Nederland een brutosalaris van €2.105, op basis van een veertigurige werkweek. Afhankelijk van je werkzaamheden zit je hier uiteraard onder of juist boven. Bij Nabuurs kun je een goed salaris verwachten, met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.


Dit is de functieomschrijving van een logistiek medewerker


Een logistiek medewerker wordt vaak verward met een orderpicker of transportcoördinator. Dit is in veel gevallen echter maar een deel van de functieomschrijving. In sommige, vaak grote, bedrijven komt het voor dat een logistiek medewerker een zeer specifiek onderdeel van het logistieke proces voor zijn rekening neemt. In dit geval zijn er aparte functies voor bijvoorbeeld magazijnmedewerker, kwaliteitscontroleur en productieplanner. Toch zijn zij allen logistiek medewerkers. Concreet vervult deze werknemer zowel een uitvoerende als organiserende functie. Hij of zij zorgt ervoor dat het proces van levering, opslag en verzending soepel verloopt.


Als logistiek medewerker is het belangrijk om goed te kunnen samenwerken. Dit doe je met functies als orderpicker, heftruckchauffeur en supply chain manager. Wat de functieomschrijving precies omvat, is geheel afhankelijk van de specifieke werkgever. Enkele voorbeelden van taken zijn het sorteren van goederen, verzendklaar maken van bestellingen, uitvoeren van kwaliteitscontroles, bijhouden van administratie, orders (inkomend en uitgaand) controleren, onderhouden van contact met klanten, laden en lossen van vrachten en inventariseren en bijhouden van magazijnvoorraden.


De functie van logistiek medewerker is uiteenlopend en vraagt van je in het bezit te zijn van een aantal kwaliteiten. Door het onderhouden van contacten met verschillende personen is het belangrijk om klantgericht te zijn en vlot te kunnen communiceren. Diplomatiek zijn en conflicten voorkomen dan wel goed oplossen, behoren tevens tot de kenmerken. Ten slotte is een logistiek medewerker stressbestendig, probleemoplossend en is hij of zij in staat om snel te schakelen. Met deze kwaliteiten ben je een waardevolle toevoeging in iedere logistieke keten.De logistieke functies waarin je bij Nabuurs aan de slag kunt


Bij Nabuurs zijn er diverse functies waarmee je een essentieel onderdeel van het logistieke proces vervult.


Heftruck chauffeur


In deze functie ben je verantwoordelijk voor het besturen van een heftruck. Je transporteert goederen en let hierbij op het toepassen van de juiste procedures en werkinstructies. Je signaleert en meldt mankementen aan goederen of heftruck. Je bent een essentieel onderdeel van de logistieke keten en staat stevig in je schoenen. Bekijk de openstaande heftruckchauffeur vacatures op onze Werkenbij website.


Reachtruck chauffeur


In deze functie ben je verantwoordelijk voor het verplaatsen van pallets met behulp van een reachtruck. Dit doe je in stellingen die tot twaalf meter hoogte gaan. Je zorgt voor het interne transport van goederen en past hierbij op de juiste wijze procedures en werkinstructies toe. Daarnaast signaleer en meld je het als er mankementen aan goederen of reachtruck zijn. Je houdt je hoofd koel en staat stevig in je schoenen. Bekijk de openstaande reachtruckchauffeur vacatures op onze Werkenbij website.


Orderpicker


Als orderpicker vorm je een centrale schakel in de logistieke keten. Je verzamelt per klant de gevraagde artikelen, waarbij je de vastgestelde kwaliteits- en productiviteitsnormen in acht neemt. Je zorgt voor het stapelen, laden en lossen van goederen en kunt dus ook met een hef- of reachtruck overweg. Je gaat zorgvuldig om met beschikbaar gestelde hulpmiddelen en meldt het als er afwijkingen zijn. Daarnaast vallen schoonmaken en opruimen onder je taken. Bekijk de openstaande orderpicker vacatures op onze Werkenbij website.


Production employee


Je bent, samen met collega’s, verantwoordelijk voor orde en netheid rond de productielijn. Als production employee bestaan je werkzaamheden onder andere uit labelen, stapelen, ompakken, displays opbouwen, pallets verplaatsen, producten op de band plaatsen, folie wikkelen en strappen. Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze werkzaamheden conform verpakkingskaarten en briefing en bewaakt tegelijkertijd de voortgang en kwaliteit van de toegewezen lijn. Je rapporteert aan de production teamleader.


Daarnaast leef je correct trainingen, instructies en regelgeving na en begeleid, motiveer en spreek je al je collega’s aan. Ook zorg je voor de aan- en afvoer van grondstoffen en gereed product. Je hebt kennis van toegepaste technieken en productieprocessen, en HACCP & voedselveiligheid. Bekijk de openstaande production employee vacatures op onze Werkenbij website.Solliciteren bij Nabuurs? Dat doe je zo!


Bij Nabuurs mag je een goed salaris en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden verwachten. Je maakt deel uit van een professioneel en betrokken team, waarbinnen ruimte is om je persoonlijk en inhoudelijk te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door het uitgebreide e-learning aanbod. Er is daarnaast veel ruimte voor eigen initiatief. Ben je geïnteresseerd in één van bovenstaande functies? Solliciteren doe je eenvoudig via de website van Nabuurs. Hier laat je je CV en motivatie achter, waarna contact met je wordt opgenomen.


Ben jij één van de nieuwe logistiek medewerkers van één van de grootste familiebedrijven in de logistieke dienstverlening? Solliciteer direct via de Werkenbijnabuurs.nl website!


Gerelateerde artikelen

14 mei 2024

Hoe technologie duurzaamheid in de logistieke sector drijft

Lees meer
2 mei 2024

De inzet van data bij procesoptimalisatie en efficiëntie

Lees meer
17 april 2024

Welke vorm van warehousing kies jij?

Lees meer