Wat is Skal?

Gepubliceerd op: 17 oktober 2022
Leestijd: 7 minuten

Inhoudsopgave

Duurzaamheid staat in Nederland steeds meer centraal. We zijn ons allemaal bewust dat we bij moeten dragen aan een gezonder milieu. Dit is ook terug te zien in de populariteit ten opzichte van biologische producten. De productie hiervan is in Nederland namelijk de laatste tijd erg gestegen.

De term biologisch is beschermd en mag alleen gebruikt worden voor daadwerkelijk biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en sierteelt. Om ervoor te zorgen dat producten die als biologisch verkocht worden ook daadwerkelijk biologisch zijn, is het keurmerk Skal in het leven geroepen. Dit keurmerk is destijds ontwikkelt door S.E.C. (Stichting Ekomerk Controle), wat nu Stichting Skal heet. Biologische producten zijn vanaf dat moment te herkennen aan het biologische EU-keurmerk, wat ook wel het groene blaadje wordt genoemd.

 

De organisatie Skal


Om toe te zien dat biologische producten ook daadwerkelijk biologisch zijn, heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in 1985 S.E.C. opgericht. Hedendaags opereert deze stichting onder de naam Stichting Skal. Deze stichting verstrekt Skal certificaten waarmee aangetoond kan worden dat bedrijven hun producten biologisch produceren.

Skal, ook wel Skal Biocontrole genoemd, is een onafhankelijke organisatie en verantwoordelijk voor het beoordelen van biologische producten en het verstrekken van certificaten. Om dit te kunnen doen, voeren ze inspecties uit en houden ze toezicht op bedrijven die het keurmerk hebben gekregen. Het doel hiervan is om te garanderen dat bedrijven die al een keurmerk hebben ontvangen, zich nog steeds blijven houden aan de wet- en regelgeving.

 

Wat is een Skal certificaat?


Een Skal keurmerk mag je natuurlijk niet zomaar gebruiken. Om dit keurmerk op producten te mogen zetten, moeten organisaties eerst een Skal certificaat ontvangen. Elk bedrijf dat zich bezighoudt met het produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan van biologische goederen moet in het bezit zijn van dit certificaat. Alleen winkels die de biologische producten rechtstreeks aan de consument verkopen, denk bijvoorbeeld aan supermarkten, zijn van deze verplichting uitgesloten.

De uitgifte van deze certificaten verloopt via de Stichting Skal. Wanneer je een Skal certificaat hebt ontvangen, betekent dit bijvoorbeeld dat je in je productieproces alleen middelen mag gebruiken die zijn goedgekeurd door de stichting.

Omdat het Skal certificaat tot stand is gekomen op basis van de Europese wetgeving, is de certificering binnen de gehele Europese Unie hetzelfde. Daarom zijn goederen die zijn goedgekeurd door Skal, in elk land van de EU voorzien van het Europees biologisch keurmerk (Skal keurmerk). Hierdoor zijn biologische producten voor consumenten altijd goed te herkennen.

 

Waar moet een organisatie voor het certificaat aan voldoen?


Om het Skal certificaat te krijgen, dient een organisatie maatschappelijk verantwoord te ondernemen en een aantal stappen te doorlopen. De eerste stap is het aanmelden en het toelatingsonderzoek. Daarna moeten de aangemelde biologische activiteiten geregistreerd worden. Vervolgens vindt er een omschakelperiode plaats. Deze stap is echter alleen noodzakelijk voor land- en tuinbouwbedrijven. Als laatste stap volgt de officiële certificatie. Op dat moment ontvangt het bedrijf het Skal certificaat en mag de organisatie het biologische keurmerk gaan gebruiken.

Dit is echter niet het enige waar de stichting zich mee bezighoudt. Stichting Skal houdt, naast het in de gaten houden van het productieproces, ook het logistieke proces van biologische producten in de gaten. Daar vallen bijvoorbeeld het opslaan, het bewerken en het verhandelen van deze goederen onder.

Het opslaan van biologische goederen mag volgens het Skal certificaat alleen gebeuren in het eigen bedrijf of bij een ander biologisch gecertificeerd bedrijf. Wanneer biologische goederen moeten worden opgeslagen in een huurruimte, dan dient een organisatie van te voren deze ruimte bij Skal aan te melden. Vervolgens wordt door een inspecteur van Skal de opslagruimte opgemeten tijdens een inspectie.

Ook tijdens het transport van biologische producten gelden diverse vereisten vanuit Skal. Biologische producten in bulk mogen namelijk alleen vervoerd worden in een gereinigde vrachtwagen. Deze vrachtwagens dienen door het bedrijf van te voren gecontroleerd en geregistreerd te worden. Biologische goederen die verpakt zijn, mogen met gangbare producten vervoerd worden. Wel dient er op de producten uiteraard duidelijk vermeld te worden dat het gaat om biologische producten.

Al deze vereisten zijn noodzakelijk om bijvoorbeeld tijdens het logistieke proces te voorkomen dat biologische producten verwisseld worden met gangbare producten of worden verontreinigd door niet-biologische producten.

 

Andere keurmerken


Naast het Skal keurmerk bestaan er ook andere biologische keurmerken. Voorbeelden van andere biologische keurmerken zijn de Nederlandse EKO- of Demeter-keurmerken. Deze twee keurmerken bevatten aanvullende vereisten bovenop het Skal keurmerk. Wanneer een biologisch product met een EKO- of Demeter-keurmerk in het schap ligt, staat er op de verpakking van dat product vaak ook het Europees biologisch keurmerk (Skal keurmerk).

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips