Wat is FSSC 22000?
Gepubliceerd op: 17 oktober 2022
Leestijd: 5 minuten
Inhoudsopgave
FSSC 22000 is de afkorting van Food Safety System Certification 22000. Deze FSSC 22000 is een internationaal goedgekeurde veiligheidsnorm op het gebied van voedingsmiddelen. Met dit certificaat weet een afnemer dat de producten veilig zijn. Deze norm is momenteel de standaard en wordt wereldwijd geaccepteerd en gebruikt door de belangrijkste voedingsdistributeurs in Europa. Naast dat dit het gebruik ervan stimuleert, wordt dit certificaat steeds populairder omdat het is goedgekeurd door de GFSI. GFSI staat voor Global Food Safety Initiative.
FSSC 22000 is een combinatie van de ISO 22000 en de PAS 220 ISO/TS 22002. Het FSSC 22000-certificaat geeft aan waaraan een producent van voedingsmiddelen moet voldoen om aan te tonen dat hij rekening houdt met de voedselveiligheid en de standaard gevaren die bij voedingsmiddelen komen kijken zo goed als zijn uitgesloten. Het belangrijkste doel van FSSC 22000 is dus het garanderen van de voedselveiligheid.
De FSSC 22000 helpt daarnaast voedselproducten bij het bepalen en het beperken van voedselveiligheidsrisico’s. Met de norm kan worden aangetoond dat een handelaar of fabrikant strenge procedures en voorwaarden heeft op het gebied van voedselveiligheid en dat verplichtingen op het gebied van hygiëne en het beschermen van de gezondheid na worden gekomen.
Met de FSSC 22000 wordt onder meer naar meerdere stappen in het productieproces gekeken. Zo wordt er gefocust op de veiligheid van voedsel tijdens de bereiding, de productie, het verpakkingsproces en het distribueren van diverse levensmiddelen.
Naast het waarborgen van de voedselveiligheid, heeft de FSSC 22000 nog vele voordelen. Zo is dit certificaat onder meer de internationale standaard geworden en wordt deze dus wereldwijd geaccepteerd, is het een onafhankelijk keurmerk, zorgt deze voor naleving van wet- en regelgeving en stimuleert het de verbetering van processen waardoor organisaties zichzelf naar een hoger kwaliteitsniveau kunnen tillen.
FSSC 22000 is opgesteld voor fabrikanten van voedingsmiddelen. De basis hiervoor is afkomstig van de ISO 22000-norm en de PAS 220 ISO/TS 22002. Bedrijven die al over een ISO 22000-certificaat beschikten, kunnen met een aanvulling ook prima voldoen aan de FSSC 22000 checklist.
In de basis lijken de twee normen dus erg veel op elkaar. Ze focussen allebei op het bewaken van de voedselveiligheid en dragen bij aan mvo. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee standaarden?
Als basis van het FSSC 22000-certificaat is de ISO 22000 gebruikt. Echter heeft daarnaast de FSSC 22000 aanvullingen waaraan voldaan moet worden, wil een organisatie het certificaat ontvangen. Eén van deze aanvullende vereisten is het Pre-Requisite Program, ook wel afgekort met PRP. Naast dat FSSC 22000 dus meer vereisten heeft, heeft het certificaat daarnaast ook een vooropgestelde richtlijn om bedrijfsomstandigheden in fabrieken te controleren. Verder kent FSSC 22000 vereisten om te zorgen voor een goede continuïteit, oprechtheid en beheer van het systeem binnen de voedingsmiddelenmarkt.
Als laatste is een van de grote verschillen tussen de FSSC 22000 en de ISO 22000, dat het FSSC 22000-certificaat wordt erkend door het GFSI wat zorgt voor wereldwijde acceptatie van het certificaat.
Zowel op grote of kleine organisaties die zich in de supply chain van levensmiddelen of dierenvoeding begeven, kan een FSSC 22000 toegepast worden. Hieronder vallen dus diverse producenten van verschillende soorten voedingsmiddelen, fabrikanten van ingrediënten, fabrikanten van dierenvoeding en producenten van verpakkingsproducten. Ook bedrijven die zich bezighouden met transport, opslag, retail en catering kunnen eventueel in aanmerking komen voor een FSSC 22000-certificaat.
Het belang van FSSC 22000
FSSC 22000 is een combinatie van de ISO 22000 en de PAS 220 ISO/TS 22002. Het FSSC 22000-certificaat geeft aan waaraan een producent van voedingsmiddelen moet voldoen om aan te tonen dat hij rekening houdt met de voedselveiligheid en de standaard gevaren die bij voedingsmiddelen komen kijken zo goed als zijn uitgesloten. Het belangrijkste doel van FSSC 22000 is dus het garanderen van de voedselveiligheid.
De FSSC 22000 helpt daarnaast voedselproducten bij het bepalen en het beperken van voedselveiligheidsrisico’s. Met de norm kan worden aangetoond dat een handelaar of fabrikant strenge procedures en voorwaarden heeft op het gebied van voedselveiligheid en dat verplichtingen op het gebied van hygiëne en het beschermen van de gezondheid na worden gekomen.
Met de FSSC 22000 wordt onder meer naar meerdere stappen in het productieproces gekeken. Zo wordt er gefocust op de veiligheid van voedsel tijdens de bereiding, de productie, het verpakkingsproces en het distribueren van diverse levensmiddelen.
Naast het waarborgen van de voedselveiligheid, heeft de FSSC 22000 nog vele voordelen. Zo is dit certificaat onder meer de internationale standaard geworden en wordt deze dus wereldwijd geaccepteerd, is het een onafhankelijk keurmerk, zorgt deze voor naleving van wet- en regelgeving en stimuleert het de verbetering van processen waardoor organisaties zichzelf naar een hoger kwaliteitsniveau kunnen tillen.
Verschil FSSC 22000 en ISO 22000
FSSC 22000 is opgesteld voor fabrikanten van voedingsmiddelen. De basis hiervoor is afkomstig van de ISO 22000-norm en de PAS 220 ISO/TS 22002. Bedrijven die al over een ISO 22000-certificaat beschikten, kunnen met een aanvulling ook prima voldoen aan de FSSC 22000 checklist.
In de basis lijken de twee normen dus erg veel op elkaar. Ze focussen allebei op het bewaken van de voedselveiligheid en dragen bij aan mvo. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee standaarden?
Als basis van het FSSC 22000-certificaat is de ISO 22000 gebruikt. Echter heeft daarnaast de FSSC 22000 aanvullingen waaraan voldaan moet worden, wil een organisatie het certificaat ontvangen. Eén van deze aanvullende vereisten is het Pre-Requisite Program, ook wel afgekort met PRP. Naast dat FSSC 22000 dus meer vereisten heeft, heeft het certificaat daarnaast ook een vooropgestelde richtlijn om bedrijfsomstandigheden in fabrieken te controleren. Verder kent FSSC 22000 vereisten om te zorgen voor een goede continuïteit, oprechtheid en beheer van het systeem binnen de voedingsmiddelenmarkt.
Als laatste is een van de grote verschillen tussen de FSSC 22000 en de ISO 22000, dat het FSSC 22000-certificaat wordt erkend door het GFSI wat zorgt voor wereldwijde acceptatie van het certificaat.
Voor welke organisaties is de FSSC 22000?
Zowel op grote of kleine organisaties die zich in de supply chain van levensmiddelen of dierenvoeding begeven, kan een FSSC 22000 toegepast worden. Hieronder vallen dus diverse producenten van verschillende soorten voedingsmiddelen, fabrikanten van ingrediënten, fabrikanten van dierenvoeding en producenten van verpakkingsproducten. Ook bedrijven die zich bezighouden met transport, opslag, retail en catering kunnen eventueel in aanmerking komen voor een FSSC 22000-certificaat.
Logistiek succesvol maken?
Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.