Wat is een fulfilment center?

Gepubliceerd op: 21 juli 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Als retailer of eigenaar van een webshop is het een fijne bevestiging om dagelijks bestellingen binnen te zien komen. Wanneer je pas net begonnen bent als ondernemer, houd je je logischerwijs nog zelf bezig met het versturen van je pakketten. Dit neemt echter heel wat tijd in beslag. Zeker wanneer je onderneming groeit, is het verstandig de fulfilment (het proces van orderafhandeling) aan een fulfilment center over te laten. Een fulfilment center voert de taken van het gehele logistieke proces uit, van orderplaatsing tot levering bij de eindconsument.

 

Processtappen binnen een fulfilment center


Uiteraard wordt er binnen een fulfilment center met een WMS systeem gewerkt. Een fulfilment center neem inkomende goederen aan en controleert deze op de kwantiteit en de kwaliteit voordat deze in de warehouse worden geplaatst. Bestellingen die in de webwinkel van de ondernemer worden geplaatst, worden meteen aan het fulfilment center doorgegeven. Deze worden via het WMS systeem gecommuniceerd. Je externe partner gaat vervolgens aan de slag met order picking, het inpakken en het verzenden van de bestelling. Doorgaans werkt een fulfilment center samen met meerdere verzendbedrijven. Zo profiteer je als retailer van gunstige tarieven.

 

Het verschil tussen een fulfilment center en een warehouse


De termen warehouse en fulfilment center worden vaak voor elkaar gebruikt, maar zijn feitelijk twee verschillende zaken. Beide verwijzen naar grote gebouwen waar de voorraden van verkopende partijen worden bewaard, maar de precieze werkwijze verschilt. Warehousing verwijst exclusief naar het opslaan van producten voor een langere tijd. Een warehouse is dus een opslagplaats. Een fulfilment center daarentegen is de fysieke locatie waarvandaan een externe logistieke partij klantbestellingen voor e-commerce retailers klaarmaakt en verzendt. Het doel van een fulfilment center is het tijdig en in de juiste staat afleveren van online bestellingen bij eindconsumenten.

 

Waarom zou je als ondernemer gebruikmaken van een fulfilment center?


Ondernemers gebruiken een fulfilment center om opslag en verzending uit te besteden. Voor een onderneming scheelt dit wat betreft fysieke ruimte een slok op een borrel. Zeker voor grote bedrijven, waar magazijnbeheer lastig en probleemgevoelig is, is een fulfilment center een uitkomst. Out of stocks en overselling vinden dankzij een fulfilment center niet tot nauwelijks nog plaats. Dit maakt je onderneming voor de consument betrouwbaarder en leidt tevens tot een hogere klanttevredenheid.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips