De ‘last (s)mile’ is pas lachen als het duurzaam is.

Gepubliceerd: 10 september 2024
Bijgewerkt: 24 september 2024
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Met het City Hub Concept is duurzame binnenstedelijke logistiek gegarandeerd.


Wetgeving wordt strenger en overheidsbeleid steeds duurzamer. Dat is te merken. Zeker ook voor de logistieke sector. Zo maken lokale overheden werk van het verminderen van verkeer in binnensteden en ze spannen zich in voor betere leefbaarheid. Voor logistieke bedrijven betekent dat steeds grotere milieuzones en grotere gebieden met venster tijden. Voor de korte termijn stemt dat niet vrolijk, maar gelukkig is de oplossing nabij.


Veranderingen gaan snel


Er gaat kortom veel veranderen. Bestel- en vrachtauto’s in 2030 moeten respectievelijk 35% en 30% zuiniger zijn ten opzichte van 2019. In het Klimaatakkoord van 2019 is bovendien bepaald dat dertig tot veertig grotere steden vanaf 2025 een zero-emissiezone in de centra moeten hebben. Dit betekent dat bevoorrading straks alleen nog door ongemotoriseerd of elektrisch vrachtverkeer kan plaatsvinden. Bevoorraden zoals we het nu doen, wordt te duur, of zelfs onmogelijk. Maar dat is nog niet alles. Want tegelijkertijd zie je aan de afnemerskant meer online en ad hoc bestellingen. Horecaondernemers verwachten dat hun bestelling nog dezelfde dag binnenkomt. Meer bewegingen en minder chauffeurs? Ga er maar aanstaan.  Horecaleveranciers weten niet eens meer waar ze chauffeurs vandaan moeten halen.



Geen weg meer terug


Leveringen aan de horeca zijn één van de grootste logistieke stromen in stadscentra. Hoe zorg je ervoor met alle ontwikkelingen, dat je stipt kunt blijven leveren? Zodat klanten tevreden zijn en blijven? Het roer moet om, de weg naar duurzamere logistieke oplossingen is onomkeerbaar. Het moet flexibeler, efficiënter en duurzamer. Dat betekent werk aan de winkel op meerdere fronten. Denk aan gecombineerd leveren in de binnenstad, trucks met alternatieve brandstoffen, een Zero Emissie Hub en gebouwen met BREEAM certificering.


Leveren met een lach


De aanstaande verplichting zero-emission te leveren in de binnensteden, dwingt partijen dus om gebruik te maken van City hubs. Met het City Hub Concept past Nabuurs verschillende logistieke oplossingen toe. Zo bundelen we de goederen van meerdere leveranciers vanuit het centrale warehouse en verzorgen we ook de last mile distributie vanuit de City Hubs. Hierdoor rijden er minder, maar vollere voertuigen de binnenstad in. Nabuurs investeert verder in elektrische voertuigen zodat opdrachtgevers ook in 2025 de binnenstad kunnen blijven bevoorraden. Zo dragen we bij aan leefbare binnensteden én aan tevreden afnemers van onze klanten. Ook kunnen we met dit concept de buitengebieden groener en kostenefficiënter beleveren. Met een brede lach voor een duurzame logistieke toekomst!


 


Gerelateerde artikelen

10 september 2024

De ‘last (s)mile’ is pas lachen als het duurzaam is.

Lees meer
10 september 2024

Waar let je op bij de keuze voor een partner in contractlogistiek?

Lees meer
28 augustus 2024

Wat is dedicated distributie

Lees meer