Wat is een logistiek bedrijf?

Gepubliceerd op: 15 juli 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Een logistiek bedrijf is een bedrijf dat zich bezighoudt met het beheer van de beweging van goederen. Dit is niet hetzelfde als een transportbedrijf. Transport is namelijk een essentieel aspect van de logistieke keten dat ervoor zorgt dat alle onderdelen met elkaar worden verbonden. Een logistiek bedrijf richt zich op de distributie, opslag en het transport en dus actuele situaties. Dit betekent tevens dat het op zijn beurt slechts een onderdeel van de supply chain is. Een logistiek bedrijf verzorgt de toeleveringsketen (of een deel daarvan) tot de klant.

 

Voorbeelden van logistieke bedrijven


Waar een groot aantal bedrijven een logistieke afdeling heeft, is een aantal andere bedrijven een logistiek bedrijf op zich. Binnen Nederland zijn er honderden dienstverleners te benoemen die onder de logistieke bedrijven vallen. Het grootste logistieke bedrijf dat binnen ons land actief is, is het van oorsprong Duitse DHL. Deze wordt op de voet gevolgd door TNT. Deze logistieke bedrijven zorgen niet alleen voor het tijdige transport van de ene naar de andere plek, maar leiden het gehele proces in goede banen.

 

Een logistiek bedrijf verzorgt meer dan enkel het transport van A naar B


Een logistiek bedrijf is meer dan alleen een transportbedrijf, maar biedt een uitgebreider dienstenpakket. Je bent bij een ervaren logistiek bedrijf namelijk ook aan het juiste adres voor al je transportvraagstukken, of dit nu nationale of internationale transporten betreft. Tevens het opslaan en overslaan kan door een logistiek bedrijf worden verzorgd. Logistieke dienstverleners met jarenlange ervaring weten precies wat een organisatie nodig heeft en kan daarin ook een adviserende rol vervullen. Een logistiek bedrijf kan je dus een groot deel van de logistieke keten uit handen nemen.

 

Verschillende soorten logistieke dienstverleners


Logistieke bedrijven, ook wel aangeduid met logistieke dienstverleners, kunnen in verschillende categorieën worden opgedeeld. Zo zijn er de vervoerders, die je enkel inschakelt voor het transport van je goederen. Een expediteur voer transporten niet zelf uit, maar bemiddelt hierin. De expediteur begeleidt de vervoerder dus. Tot slot biedt een fysiek distributeur, nog vaker aangeduid met het Engelse ‘physical distributor’, een breed aanbod aan logistieke diensten. Naast vervoer vallen daaronder ook assemblage, opslag en etikettering van de producten.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips