Wat is horecadistributie?

Gepubliceerd op: 01 september 2022
Leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

Horecadistributie is een bijzondere vorm van distributie. Bij horecadistributie worden goederen geladen en gelost bij horecagelegenheden. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat diverse horecagelegenheden weer beschikken over voldoende voorraad om hun klanten te kunnen voorzien van diverse drankjes en maaltijden. Zonder deze bevoorrading, is het voor horeca niet mogelijk de zaak draaiende te houden. Er komt dus nogal wat verantwoordelijkheid kijken als het gaat om horecadistributie.

 

Wat voor producten vallen onder horecadistributie?


Bij horecadistributie worden voornamelijk etenswaren getransporteerd. Deze etenswaren hebben horecagelegenheden nodig om gerechten mee te kunnen bereiden. Verder worden ook diverse drank en frisdanken met horecadistributie vervoerd. Het laadgedeelte van vrachtwagens zit bij horecadistributie meestal vol met allerlei fusten, kratten en karren.

 

Uitdagingen bij horecadistributie


Horecadistributie vindt over het algemeen op heel veel locaties plaats. Nederland heeft een behoorlijk groot aantal horecagelegenheden die voorzien moeten worden van nieuwe bevoorradingen. Daarom wordt er binnen de gehele sector hard samengewerkt om logistieke ketens te verduurzamen. Een van de meest cruciale aandachtspunten hierbij is het streven dat in 2025 een volledige uitstootvrije bevoorrading voor Nederlandse binnensteden geldt. Hier ligt momenteel nog de grootste uitdaging binnen de horecadistributie. Als oplossing hiervoor zou er eventueel gebruikgemaakt kunnen worden van regionale distributiecentra of logistieke hubs.

 

Slimme logistiek in horecadistributie


Een toenemende focus binnen de horecadistributie is de implementatie van slimme logistieke oplossingen. Deze ontwikkeling, gericht op het verhogen van de efficiëntie en het verduurzamen van processen, maakt gebruik van geavanceerde software voor routeplanning en real-time tracking van leveringen. Door in te zetten op digitale tools die de leveringsroutes optimaliseren en de beladingsgraad van transportmiddelen maximaliseren, wordt niet alleen de uitstoot per levering verminderd, maar ook de algehele service naar horecaondernemingen verbeterd. Dit soort technologische aanpassingen speelt een cruciale rol in het streven naar een duurzamere en toekomstbestendige horecadistributie, met als uiteindelijk doel de realisatie van een uitstootvrije bevoorrading van de Nederlandse binnensteden.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips