Wat zijn fast moving consumer goods?

Gepubliceerd op: 31 augustus 2022
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Fast moving consumer goods wordt in de praktijk afgekort met FMCG. Deze producten worden door consumenten relatief snel geconsumeerd en hebben dus een erg korte levensduur.

 

Wat zijn FMCG producten


FMCG zijn producten die snel worden verbruikt. Binnen de fast moving consumer goods kan weer een splitsing worden gemaakt tussen fast movers en slow movers. Voorbeelden van fast movers zijn producten die een echte snelle omlooptijd hebben, zoals shampoo, deodorant, zeep, frisdrank en melk. Slow movers daarentegen zijn artikelen met een iets mindere omloopsnelheid zoals kruiden of ingeblikte etenswaren.

Het tegenovergestelde van fast moving consumer goods, zijn duurzame consumentengoederen zoals keukenapparatuur. Deze goederen gaan normaal gesproken langer mee dan een jaar voordat ze vervangen dienen te worden. Fast moving consumer goods zijn dus over het algemeen niet erg duurzaam.

 

De omloopsnelheid van FMCG


Fast moving binnen deze term staat eigenlijk al voor een hoge omloopsnelheid. Omloopsnelheid is eigenlijk een ander woord voor aankoopfrequentie. Het is namelijk binnen de detailhandel erg belangrijk te weten wat de omloopsnelheid van goederen zijn. Zodra een fabrikant dit weet, kan worden bepaald hoeveel voorraad er aanwezig moet zijn binnen het logistieke proces. Met voldoende voorraad blijven de schappen gevuld en kan de consument de vraag naar het product stillen. Een goed ingerichte voorraad is tevens ook een cruciale kostenpost voor een retailer.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips