Wat betekent logistiek?

Gepubliceerd op: 15 juli 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Vaak wordt er bij het horen van de term logistiek onterecht enkel gedacht aan transport. De term verwijst echter naar alle activiteiten in het kader van de organisatie, planning, besturing en uitvoering van een goederenstroom. Het betreft alle fasen; van inkoop tot productie en distributie naar de eindconsument. Een bedrijf dat zijn logistieke zaken in goede banen leidt, richt zich dan ook op al deze aspecten. Samen worden deze aspecten de logistieke ketting genoemd, in het Engels ook wel bekend als de ‘supply chain’. Echter is logistiek niet hetzelfde als Supply Chain Management, maar een onderdeel daarvan.

 

Onderdelen binnen de logistiek


Logistiek is een parapluterm voor tal van activiteiten. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn aanvoer (het verkrijgen van de benodigde producten en grondstoffen bij leveranciers), interne goederenstroom, voorraadbeheer (de kosten laag houden, maar voldoende voorraad hebben), distributie (transport van magazijn naar consument) en informatiebeheer (het verwerken van alle informatiestromen zodat alle processen optimaal verlopen). Om het verschil tussen logistiek en Supply Chain Management nogmaals te benadrukken: bij logistiek gaat het voornamelijk om de actuele situaties, terwijl Supply Chain Management zich ook met planningen en voorspellingen bezighoudt.

 

De herkomst en ontwikkeling van logistiek


Het Nederlandse woord logistiek vindt zijn oorsprong in het Franse ‘logistique’, dat ten tijde van Napoleon voor het eerst werd gebruikt. Als militair concept verwees het toen naar de processen die noodzakelijk waren om personen, maar ook materialen en voedsel naar de juiste plekken aan het front te krijgen. Dit, wederom, tegen zo laag mogelijke kosten. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg de bedrijfswereld interesse in de logistiek en in de jaren tachtig ging de consument aan het eind van de logistieke keten steeds meer centraal staan.

 

De doelstellingen van logistiek


In de logistiek gaat het kort gezegd om de efficiënte verplaatsing van goederen. Sinds enkele tientallen jaren heeft het woord ‘efficiënt’ binnen deze bedrijfstak een nieuwe definitie gekregen. Efficiënt kan logistiek vandaag de dag pas worden genoemd wanneer de consument tevreden is. Dat betekent dat de goederen op tijd en onbeschadigd bij hem of haar zijn gearriveerd en dat het voldoet aan de verwachtingen. Behalve de hoge klantenservice worden binnen de logistiek ook lage kosten nagestreefd. Waar de zwaarte precies ligt, hangt af van de doelstellingen van het bedrijf en de markt waarbinnen deze actief is.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips