Wat is een logistieke hub?

Gepubliceerd op: 01 september 2022
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Een hub binnen de logistieke sector wordt vaak gezien als een centrale locatie meestal aan de rand van een stad. Hier worden alle producten en goederen afgeleverd die bestemd zijn voor die regio. In de hub kunnen deze producten of goederen tijdelijk opgeslagen of gecombineerd worden met andere verzendingen.

 

De voordelen


Het inzetten van logistieke hubs kent erg veel voordelen. Als eerste is een logistieke hub op één centrale plaats gevestigd in de buurt van een stad. Hierdoor kunnen in eerste instantie alle goederen op één locatie gelost worden. Daarnaast wordt het aantal ritten door vrachtwagens verminderd, omdat goederen kunnen worden verzonden in één transportmiddel. Wanneer goederen een logistieke hub verlaten om verzonden te worden naar hun eindbestemming in de buurt, kunnen deze goederen ook worden overladen naar schone voertuigen die bijvoorbeeld op elektriciteit rijden. Dit is beter voor het klimaat doordat de uitstoot van stikstof en CO2 hierdoor drastisch teruggedrongen kan worden.

Verder betekent minder vrachtwagens op de weg ook minder files. Dit resulteert weer in een betere doorstroming in en rondom de stad. Mede hierdoor en het slimmer verzenden van producten, kunnen bestellingen dan ook sneller geleverd worden op hun eindbestemming wat weer resulteert in meer klanttevredenheid.

Daarnaast kan het inzetten van logistieke hubs voor bedrijven zorgen voor het besparen van veel geld. Organisaties kunnen namelijk door logistieke hubs transporten combineren en daarmee werk uit handen nemen, waardoor tijd en personeel veel efficiënter ingezet kunnen worden. Als laatste heeft een logistieke hub als voordeel dat het eventueel ook ingezet kan worden als een voorraadopslag voor bedrijven die frequent goederen geleverd krijgen. Zij kunnen dan steeds kleine hoeveelheden van deze voorraad aan hen laten leveren.

 

Voor welke sectoren is een logistieke hub geschikt?


Logistieke hubs klinken dus eigenlijk heel erg interessant, maar voor welke sectoren is het gebruik van logistieke hubs daadwerkelijk geschikt? Een logistieke hub kan wellicht interessant zijn voor distributeurs van kleine pakketten, leveranciers van zware meubels, tuinmeubels, kantoorartikelen, koffiebekertjes of handdoeken, leveranciers van diverse services, de infrasector en de sector machineverhuur.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips