Wat is een distributiecentrum?

Gepubliceerd op: 01 september 2022
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Een distributiecentrum is eigenlijk niks meer of minder dan een plaats waar goederen of producten samenkomen en vervolgens worden verdeeld en per trein, vrachtwagen, schip of vliegtuig worden getransporteerd naar klanten of andere locaties. Een distributiecentrum, afgekort DC, wordt daarom ook wel een verdeelcentrum genoemd. Een scheepshaven of een luchthaven kan ook fungeren als een distributiecentrum.

 

Geschiedenis van een distributiecentrum


Het handelen in diverse goederen, zoals wij dat tegenwoordig nog kennen, is eigenlijk in de vorige eeuw ontstaan. Hierbij werden goederen getransporteerd naar hun eindbestemming, waarbij enkele goederen eerst werden verzonden naar diverse distributiecentra. Daarna vervolgden zij hun weg naar hun eindbestemming; de detailhandelaar.

Vanaf 2010 ontstond er een snelle opkomst van webwinkels. Daardoor is er ook een nieuwe vorm van distributiecentra ontstaan. Distributiecentra distribueren de goederen tegenwoordig niet meer alleen van retailers, maar ook direct van klanten.

 

Hoe werkt een distriebutiecentrum


Een distributiecentrum is een tijdelijke bestemming voor een aantal goederen. Een distributiecentrum wordt dus, net als een magazijn, gebruikt als een opslaglocatie. Een distributiecentrum heeft in de praktijk twee basisfuncties en daarnaast nog een aantal nevenfuncties die ervoor zorgen dat kosten beperkt kunnen worden en de kwaliteit van de goederen gegarandeerd kan worden. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan een positieve klanttevredenheid.

Als eerste basisfunctie wordt een distributiecentrum gebruikt om goederen tijdelijk in op te slaan. Verder worden er in een distributiecentrum artikelen opnieuw gesorteerd en gegroepeerd. Het kan namelijk zo zijn dat de producten die in het distributiecentrum binnen worden gebracht op een andere manier zijn verpakt dan dat de eindgebruiker ze graag wilt ontvangen. Op dat moment moeten de goederen opnieuw verpakt worden voordat ze verder worden verzonden.

Omdat het transportbedrijf graag een bewijs ontvangt van de aflevering van de goederen in het distributiecentrum, moeten medewerkers van het distributiecentrum ook vaak vrachtbrieven ondertekenen. Dit is een van de nevenfuncties die in een distributiecentrum plaatsvinden. Voor het tekenen van deze vrachtbrief moet er eerst een controle en een telling van de goederen plaatsvinden. Hierbij wordt de verpakking uitgebreid gecontroleerd op schade van transport en worden het aantal eenheden geteld. Verder kunnen ook in een distributiecentrum door middel van een steekproef diverse kwaliteitscontroles uitgevoerd worden. Dit heeft als doel zo veel mogelijk het aantal goederen af te stemmen op de vraag en de kans op beschadigde goederen die bij klanten aankomen te verkleinen.

Verder heeft een distributiecentrum als nevenfunctie dat het ook retourzendingen kan aannemen en opslaan. Dit is in enkele gevallen voor bedrijven goedkoper dan bijvoorbeeld producten te laten retourneren naar een magazijn in een ver land. Wie dan ook de retourkosten voor zijn of haar rekening neemt, op het gebied van retourkosten is deze oplossing zowel voor de klant als voor de organisatie interessanter.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips