Wat is een regional distribution centre?

Gepubliceerd op: 01 september 2022
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Een regional distribution centre is een onderdeel van de logistieke keten. Regional distribution centre betekent in het Nederlands regionaal distributiecentrum. Dit is een distributiecentrum dat zich focust op een bepaalde regio van Europa. In deze regio voorziet dit distributiecentrum een aantal landen van bevoorrading. Regionaal betekent in deze term dus niet een deel van een nationale markt. Regional distribution centre wordt ook wel afgekort met RDC.

 

Wat gebeurt er in regionale distributiecentra?


Een distributiecentrum wordt ook wel een verdeelcentrum genoemd. In een regionaal distributiecentrum worden binnengekomen goederen opgeslagen, vinden er eventueel waardetoevoegende activiteiten plaats, worden goederen eventueel samengevoegd, gaan goederen eventueel in overslag en worden goederen uiteindelijk op transport gezet naar hun volgende bestemming of hun eindbestemming.

 

Regionale en getrapte distributie


Regional distribution centres bevinden zich vooral in de regionale distributie. Dit is een van de vier basisstructuren van import dat zich bevindt in het logistieke proces. Ook getrapte distributie heeft naast een hoofd distributiecentrum meerdere regionale distributiecentra in de keten. Zowel bij regionale distributie als bij getrapte distributie is het kenmerkend dat er meerdere regionale distributiecentra opgenomen zijn in de keten.

 

Voor welke branche is regionale distributie geschikt?


Voornamelijk voor de foodbranche is regionale distributie interessant en wordt deze importstructuur veel gebruikt. Hierbij zijn de aflevervolumes per regio erg groot. De meeste goederen binnen de foodbranche hebben een kleine winstmarge, waardoor de logistiek tot op de puntjes geoptimaliseerd moet worden om zoveel mogelijk winst uit de producten te kunnen halen.

Naast de foodbranche, worden regionale distributiecentra binnen de regionale distributie tamelijk vaak gebruikt voor de elektronicabranche en de healthcare branche. Vooral eindproducten binnen de elektronicabranche worden getransporteerd door middel van regionale distributie vanwege lokale vertegenwoordiging en korte levertijden. Bij health care worden ook vaak regionale distributiecentra ingezet. Dit vanwege het feit dat medische producten snel geleverd moeten kunnen worden.

 

Voor welke branche is getrapte distributie geschikt?


Voornamelijk voor de elektronicabranche en de kledingbranche is getrapte distributie een geschikte importstructuur. Voor de elektronicamarkt wordt op deze manier geprofiteerd van de voordelen die een centraal gelegen distributiecentrum met zich meebrengt. Door het groeiend aantal grote volume zendingen binnen de kledingbranche, wordt getrapte distributie steeds populairder. Hierbij wordt dus de voorraadvorming steeds meer aangelegd in centraal gelegen distributiecentra.

Verder kan een getrapte distributie ook een prima importstructuur zijn voor de healthcare branche. Vooral medische reserveonderdelen worden voornamelijk geleverd door getrapte distributie, omdat sommige onderdelen hiervan snel geleverd moeten kunnen worden in geval van nood. Daarom worden deze onderdelen vaak dicht bij de markt als voorraad opgeslagen in een centraal gelegen distributiecentrum.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips