Wat is crossdocking?

Gepubliceerd op: 01 september 2022
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Crossdocking is een vorm van distributie. Met deze distributievorm worden binnenkomende goederen in een distributiecentrum na het lossen vrijwel direct weer verzonden. Hierbij worden de goederen niet eerst tussendoor opgeslagen in een magazijn. Crossdocking vindt vaak plaats in grote rechthoekige magazijnen. Hierbij worden aan de ene kant goederen gelost en aan de andere kant weer ingeladen voor vertrek.

In deze distributiecentra worden artikelen nog gesorteerd en automatisch naar de juiste locatie gebracht waar ze uiteindelijk in vrachtwagens zullen worden geladen. Het is cruciaal dat producten van te voren gesorteerd worden. Op die manier belanden ze in hetzelfde transportmiddel met andere producten die naar dezelfde eindbestemming gaan.

Omdat niet alle transportmiddelen geschikt zijn voor crossdocking, is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van passende materialen. Het is daarbij eigenlijk ook noodzakelijk dat alle partners of distributiecentra dezelfde materialen gebruiken voor een effectief proces.

Dropshipping is een verzendmethode dat vaak gepaard gaat met crossdocking. Hierbij heeft een webwinkel geen eigen voorraad aangelegd, maar laat een webwinkel de fabrikant of de groothandel een product verzenden naar de klant. De webwinkel komt bij deze manier van verzenden niet in aanraking met het product.

 

Het proces van crossdocking


Crossdocking kent een aantal te zetten stappen, waarvan er 4 het belangrijkste zijn. Als eerste stap worden binnengekomen bestellingen bij leveranciers ingedeeld. Vervolgens worden producten gelost bij diverse crossdock-locaties. Daarna worden, als derde fase, de binnengekomen producten geregistreerd en gecontroleerd. Dit is een vorm van kwaliteitscontrole die onderdeel is van crossdocking. Bij de laatste stap worden goederen, indien nodig, opnieuw verpakt en eventueel geconsolideerd. Daarna kunnen de goederen de crossdock-locatie verlaten en getransporteerd worden naar hun volgende bestemming of eindbestemming.

 

Waarom crossdocking?


Crossdocking heeft een aantal interessante voordelen. Zo is crossdocking een erg efficiënte manier om goederen in overslag te nemen. Verder is het inzetten van crossdocking financieel interessant. Goederen hoeven namelijk niet tussendoor opgeslagen te worden waardoor er op die kosten bespaard kan worden. De producten kunnen veel sneller op transport naar hun eindbestemming. Dit maakt het hele proces veel sneller, wat leidt tot meer tevreden klanten. Daarnaast kunnen meerdere artikelen in één verzending meegestuurd worden. Hierdoor kan er bespaard worden op eventuele portokosten.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips