Wat is de IFS certificering?

Gepubliceerd op: 05 juni 2025
Leestijd: 3 minuten

Inhoudsopgave

Voedselveiligheid staat wereldwijd steeds hoger op de agenda. Consumenten willen zeker weten dat de producten die zij kopen veilig, betrouwbaar en van hoge kwaliteit zijn. Voor producenten en distributeurs in de voedselketen betekent dit dat zij hun processen voortdurend moeten controleren en verbeteren. De IFS certificering helpt hierbij. Maar wat is IFS precies, en waarom speelt dit certificaat zo'n belangrijke rol in de voedingsmiddelenindustrie? In dit artikel vertellen we je er alles over.

 

Wat is IFS?


IFS staat voor International Featured Standards. Dit is een reeks kwaliteitsnormen die zijn ontwikkeld voor bedrijven binnen de voedingsindustrie, logistiek en retail. Het bekendste onderdeel is IFS Food, een standaard die zich specifiek richt op voedselverwerkende bedrijven en producenten van private label producten.

 

Het doel van IFS


Het doel van de IFS-normen is om transparantie, veiligheid en traceerbaarheid in de hele keten te waarborgen. Bedrijven met een IFS certificering tonen aan dat ze voldoen aan strenge internationale eisen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne, productkwaliteit en risicobeheersing.

 

Waarom is een IFS certificaat belangrijk?


Steeds meer retailers en afnemers eisen dat hun leveranciers beschikken over een IFS certificaat. Dit certificaat bevestigt namelijk dat een bedrijf:

  • werkt volgens internationaal erkende kwaliteits- en veiligheidsnormen;

  • structureel risico’s analyseert en beheerst (bijvoorbeeld via HACCP);

  • processen goed documenteert en regelmatig laat toetsen;

  • continu werkt aan verbetering en traceerbaarheid binnen de keten.


Voor logistieke dienstverleners in de FMCG-sector, zoals Nabuurs, is het dan ook essentieel om aan deze norm te voldoen. Zeker bij de opslag en het transport van voedingsmiddelen is het garanderen van voedselveiligheid cruciaal.

 

IFS Food: de standaard voor voedselverwerkende bedrijven


Binnen de reeks van IFS-normen is IFS Food de meest gebruikte. Deze standaard is specifiek gericht op:

  • de verwerking en verpakking van voedselproducten;

  • het beheer van allergenen en contaminatie;

  • het waarborgen van productintegriteit (bijvoorbeeld tegen fraude);

  • hygiënische productieruimtes en getraind personeel.


Bedrijven die gecertificeerd willen worden, ondergaan jaarlijks een audit uitgevoerd door een erkende certificeringsinstantie. Tijdens deze audit worden alle onderdelen van het productie- of distributieproces onder de loep genomen.

 

Wat toetst een IFS-audit?


Tijdens een IFS-audit onderzoekt een auditor het kwaliteitsmanagementsysteem van het bedrijf, inclusief procedures en registraties. Ook wordt er gekeken naar de hygiëne op de werkvloer en in hoeverre het bedrijf de geldende wetgeving en klantspecificaties naleeft. Daarnaast beoordeelt de auditor hoe het bedrijf omgaat met klachten en productrecalls, en of medewerkers goed zijn opgeleid en op de hoogte zijn van veiligheids- en kwaliteitsvoorschriften.

 

Totaalscore


Alle bevindingen worden vervolgens samengebracht in een totaalscore. Alleen bedrijven die ten minste 75% van de punten behalen en geen ernstige tekortkomingen hebben, komen in aanmerking voor het IFS certificaat.

 

IFS logistics


IFS richt zich niet uitsluitend op voedselproductie, maar ook op de logistieke schakels in de keten. Speciaal daarvoor is er IFS Logistics, een norm die is ontwikkeld voor bedrijven die zich bezighouden met transport en opslag van voedingsmiddelen. Voor logistieke dienstverleners betekent dit dat zij bijvoorbeeld rekening moeten houden met temperatuurbeheersing tijdens vervoer, het veilig opslaan van producten met allergenen en het voorkomen van kruisbesmetting bij overslag. Bij Nabuurs is dit dagelijkse praktijk: wij zorgen er met onze fijnmazige distributie en city logistics voor dat producten onder de juiste omstandigheden én met oog voor voedselveiligheid hun bestemming bereiken.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips