Wat doet een supply chain planner?

Gepubliceerd op: 25 juni 2021
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

De naam van de functie zegt het eigenlijk al: als supply chain planner houd je je binnen het interne ketenbeheer bezig met de planning rondom de goederen- en informatiestroom, opdat deze zo efficiënt en effectief mogelijk wordt. Dit leidt tot kostenbeheersing, maar ook tot het uiteindelijke doel van supply chain management: een hoge klanttevredenheid. De supply chain planner is onder andere verantwoordelijk voor de afroep planningen (tijdsplanning met betrekking tot de hoeveelheid orders die geleverd dienen te worden) en de afleverplanningen (het verdelen van orders over de verschillende productiemiddelen).

 

Het belang van een supply chain planner binnen een organisatie


Een supply chain planner neemt een belangrijke positie in een organisatie in. Hij of zij zorgt ervoor dat de tijdige levering van goederen wordt gewaarborgd, of dit nu in het binnenland of in het buitenland is. De aard van de taak van de supply chain planner vereist een helder overzicht van voorraden en bestellingen. Ook heeft de supply chain planner inzicht in de wensen van de klanten, zodat de hoeveelheid producten die in het bedrijf aanwezig zijn, nooit te veel of te weinig zijn.

 

De supply chain planner versus logistiek medewerker


Afhankelijk van het specifieke bedrijf waar een supply chain planner werkzaam is, kan hij of zij ook (gedeeltelijk) verantwoordelijk zijn voor verbeterprocessen. Procedures worden doorlopend gemonitord en leiden samen met de bestudering van verkoopcijfers tot het nemen van de juiste beslissingen. De supply chain planner is -in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht- meer dan alleen een logistiek medewerker werkt nauw samen met de supply chain manager. In sommige bedrijven lopen de taken van deze twee functies door elkaar heen en wordt er gesproken van een supply chain planning manager.

 

Waar is een supply chain planner werkzaam?


Of het nu die pindakaas is die we ’s ochtends op onze boterham smeren of de paraplu die we onderweg naar ons werk wegens een regenbui moeten opsteken: elk eindproduct dat we in ons dagelijks leven gebruiken, heeft een gehele keten van processen doorlopen. Daarom kan een supply chain planner ook werkzaam zijn binnen elk bedrijf waarin sprake is van een goederenstroom van leverancier tot eindklant. De supply chain planner dient te beschikken over organisatorische vaardigheden, maar ook de juiste communicatieve vaardigheden om de wensen van de klanten te kunnen begrijpen.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips