Wat is een supply chain manager?

Gepubliceerd op: 25 juni 2021
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Een supply chain manager heeft als taak het afstemmen van de processen binnen de keten van grondstof tot eindproduct en samenwerking met partners behorende tot elke schadel. Het doel van supply chain management is het behalen van een optimaal resultaat voor de eindklant. De functie van supply chain manager is relatief nieuw en is ontstaan uit de alsmaar groeiende concurrentie tussen bedrijven, die de noodzaak tot optimale benutting van alle processen vergroot. De supply chain manager probeert een zo effectief mogelijke keten te creëren. Hij of zij maakt deel uit van het managementteam.

 

Een functie die constante planning en flexibiliteit vereist


Omdat de supply chain manager verantwoordelijk is voor optimalisatie van de gehele keten, coördineert hij of zij in feite de balans tussen de onder andere commerciële en logistieke processen enerzijds en de wensen van de consument anderzijds. Dit betekent dat een supply chain manager niet alleen sterk moet zijn in het plannen en organiseren, maar ook constant bezig dient te zijn met het aanbrengen van verbeteringen en het inspringen op ontwikkelingen in de huidige markt.

 

Een supply chain manager verricht de meest uiteenlopende taken


Niet voor niet wordt in vacatures waarin men zoekt naar een supply chain manager, vaak gezocht naar een zogeheten duizendpoot: iemand die zich bezighoudt met veel verschillende taken en het als een uitdaging ziet om hiertussen te schakelen en processen op elkaar af te stemmen. Een supply chain manager is iemand die in contact is met alle afdelingen binnen en organisatie én met externe partijen. Supply chain manager word je niet zomaar; zowel wat opleiding als ervaring betreft worden eisen gesteld.

 

Vereisten voor de functie van supply chain manager


Een supply chain manager is per definitie iemand die het prettig vindt om in teamverband te werken. Naast sterke communicatieve vaardigheden zijn ook het analytisch vermogen en een resultaatgerichte instelling van groot belang. Een supply chain manager heeft doorlopend te maken met deadlines en doorslaggevende beslissingen. Doorgaans heeft men diverse jaren ervaring binnen een logistieke of operationele functie. De supply chain manager heeft doorgaans een logistieke, economische of bedrijfskundige opleiding op minimaal HBO-niveau.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips