Wat is het verschil tussen supply chain en logistiek?

Gepubliceerd op: 25 juni 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Wanneer men ernaar wordt gevraagd, geven de meesten aan te veronderstellen dat supply chain en logistiek synoniemen zijn voor hetzelfde begrip. Dit komt vooral door de term ‘supply’, die doet vermoeden dat de supply chain vooral met inkoop te maken heeft. Dit is echter niet het geval. Inkoop vormt, net als logistiek, een onderdeel van de supply chain. Hieronder zetten we de verschillen tussen supply chain en logistiek kort op een rijtje.

 

De goederenstroom naar klanten versus de complete keten


De meeste encyclopedieën leggen logistiek uit als ‘de organisatie, planning, besturing en uitvoering van de goederenstroom’. Ook wordt de term vaak uitgelegd als ‘handelingen die men verricht om goederen tot een eindproduct te verwerken en deze bij de klant aan te bieden’. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat de goederenstroom naar de klant binnen de logistiek centraal staat. De term supply chain verwijst op zijn beurt naar de complete keten, van de winning van grondstoffen tot en met de gebruiker. Binnen de supply chain zijn dus ook andere organisaties verweven.

 

Het verschil tussen de informatiestromen


Niet alleen de omvangrijkheid van de ketens verklaart het verschil tussen supply chain en de logistieke keten, ook de informatiestromen dragen daaraan bij. Waar men zich binnen de logistiek vooral bezighoudt met actuele situaties zoals voorraden en openstaande orders, omvat de supply chain ook de planning en de voorspellingen daaromtrent. De supply chain houdt zich dus bezig met bredere termijnen en is een modern concept. Dit in tegenstelling tot het reeds langer bestaande concept logistiek, dat zich enkel bezighoudt met processen binnen de eigen organisatie.

 

Logistiek als onderdeel van de supply chain


De logistiek, die verantwoordelijk is voor de (productieplanning en material management, vormt een essentieel onderdeel van de supply chain. De tak houdt zich bezig met het goederenverkeer. Andere onderdelen die tot het integraal ketenbeheer behoren, zoals dit concept in het Nederlands ook wel wordt genoemd, zijn de verkoop en de inkoop. De supply chain tracht deze processen optimaal met elkaar overeen te stemmen, met als doel het realiseren van de hoogste klantwaarde op de lange termijn.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips