Wat is 3PL?

Gepubliceerd op: 09 september 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

3PL is een afkorting voor de Engelse term Third-Party Logistics, wat we in het Nederlands ook wel Derde Partij Logistiek noemen. De naam zegt het al: het gaat hier over een externe (derde) partij die de logistiek voor jouw onderneming uitvoert. De logistiek dienstverlener neemt je het beheer van opslag, order picking, transport en andere diensten uit handen. Het inschakelen van 3PL is vooral prettig voor kleine of startende bedrijven. Voor middelgrote en grotere bedrijven wordt vooral 4PL aanbevolen, welke zorg draagt voor de gehele supply chain. 3PL is nuttig voor zowel webshops als fabrikanten en groothandels.

 

Het uitbesteden van je operationele logistiek


Wanneer je als ondernemer een 3PL bedrijf in de arm neemt, besteed je één of meerdere logistieke functies aan deze dienstverlener uit. Logistieke functies zijn onder andere het verwerken van de binnenkomende vracht, het afhandelen van douaneformaliteiten, warehousing en distributie. Ook kan een 3PL bedrijf zorg dragen voor de retourlogistiek. Een 3PL partij biedt de logistieke diensten aan, maar besteedt deze zelf aan partnerbedrijven uit. Een 3PL bedrijf beschikt dan ook over een ruim netwerk aan logistieke dienstverleners. Met 3PL kun je de operationele logistiek van je onderneming laten uitvoeren.

 

Lagere kosten, hogere concurrentiepositie


De samenwerking met een 3PL bedrijf levert je als ondernemer veel voordelen op. Doordat dit bedrijf de operationele logistiek verzorgt, kun jij je concentreren op andere belangrijke aspecten, zoals marketing en productontwikkeling. Door uitbesteding van taken aan een 3PL dienstverlener zul je meer tijd overhouden. Niet alleen levert dit je op de termijn een kostenbesparing op, ook kun je rekenen op een hogere klanttevredenheid. Bijvoorbeeld omdat je dankzij de distributienetwerken van de 3PL dienstverlener altijd een snelle verzending kunt aanbieden. Dit betekent ook dat je een betere concurrentiepositie kunt bewerkstelligen.

 

Zaken om rekening mee te houden


Aan het inschakelen van een 3PL bedrijf zitten veel voordelen. Voordat je hiertoe besluit, dien je je echter ook bewust te zijn van mogelijke valkuilen. Zo zul je zelf minder controle over de operationele logistiek hebben en zal je afstand tot de klant groter worden. Door tussenkomst van deze partner zal het directe contact namelijk drastisch verminderen. Tot slot bestaat er uiteraard ook geen garantie dat je tevreden zult zijn met het serviceniveau dat een 3PL provider biedt.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips