Wat is 4PL?

Gepubliceerd op: 09 september 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Voorheen beschikten de meeste bedrijven nog over hun eigen vervoermiddelen, waarmee ze hun bestellingen rechtstreeks bij de klant afleverden. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Wegens de opkomst van het internet en een enorme groei van het afzetgebied is de organisatie van transport een stuk ingewikkelder geworden. Steeds meer ging men dan ook over op het uit handen geven van het operationeel transport. Tegenwoordig wordt er echter steeds vaker gekozen voor 4PL dienstverleners, die niet alleen het transport, maar de gehele supply chain uit handen nemen. Zo kun jij je blijven bezighouden met je core business.

 

Ketenregisseur die jou de beste supply chain oplossingen biedt


Een 4PL bedrijf wordt ook wel een ketenregisseur genoemd. Een dergelijk bedrijf beschikt, enkele uitzonderingen daargelaten, niet over zijn eigen transportmiddelen. Deze externe partner heeft als doel jou de beste supply chain oplossingen te bieden, te implementeren en continu te analyseren en verbeteren. De gehele logistieke keten geef je hiermee dus uit handen. 4PL bedrijven hebben ruime kennis en kunnen de meest uiteenlopende soorten vervoer organiseren. 4PL dienstverleners zijn onafhankelijk en niet gebonden aan een bepaalde afzetmarkt of productsoort.

 

Het verschil tussen 3PL en 4PL bedrijven


Wellicht heb je ook al eens gehoord van 3PL bedrijven, er is dan ook een verschil tussen 3PL en 4PL. 3PL bedrijven zijn namelijk dienstverleners die gericht zijn op de operationele logistiek, oftewel de uitvoerende aspecten. Met aansturing houdt een dergelijke aanbieder, in tegenstelling tot een 4PL bedrijf, zich niet bezig. 4PL dienstverleners leveren je ook tactische en strategische informatie met behulp van de analyses en rapportages die zij aanleveren. Overigens bestaan er ook 1PL en 2PL bedrijven. Een 1PL bedrijf is een vervoerder met een bepaald specialisme, een 2PL bedrijf is een vervoerder met een specialisme op een breder gebied.

 

Met inzicht en overzicht je supply chain verder ontwikkelen


Veel ondernemers voelen zich zekerder wanneer zij in de wetenschap verkeren dat hun supply chain door een logistiek expert wordt geregeld en geoptimaliseerd. Een 4PL bedrijf voert de regie over de gehele keten en heeft een volledig beeld over alle informatiestromen die hierbinnen een rol spelen. Het bedrijf is dan ook altijd je aanspreekpunt op het gebied van logistieke vragen. Sommige ondernemers hebben in de beginfase het gevoel de controle te verliezen, maar in feite levert 4PL juist inzicht en overzicht op. Zo kan je supply chain nog verder worden ontwikkeld.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips