Wat is het verschil tussen 3PL en 4PL?

Gepubliceerd op: 09 september 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Houd je je als ondernemer zelf bezig met het in orde maken en verzenden van bestellingen die door jouw klanten zijn gedaan? Dan is de kans groot dat je ooit al eens hebt overwogen om deze logistieke werkzaamheden uit handen te geven, aangezien ze een groot deel van je kostbare tijd opslokken. Er bestaan verschillende soorten logistieke dienstverleners die je hierbij kunnen helpen. Een van de belangrijkste keuzes die je hierbij maakt, is de keuze tussen een 3PL en een 4PL logistiek dienstverlener.

 

Wat is een 3PL bedrijf?


Zowel 3PL als 4PL dienstverleners zorgen ervoor dat jouw producten door het hele land en wereldwijd worden verzonden. 3PL is een transportbedrijf dat over een vaste, fysieke locatie beschikt en de beschikking heeft over uiteenlopende vervoermiddelen. 3PL bedrijven kunnen eenvoudig voldoen aan jouw wensen als ondernemer. Anders uitgelegd: als ondernemer of fabrikant houd je zelf toezicht op je supply chain, maar besteed je de transportactiviteiten en andere logistieke activiteiten aan een extern bedrijf uit. 3PL bedrijven richten zich uitsluitend op de logistieke facetten, terwijl 4PL aanbieders ook de gehele supply chain voor je kunnen overzien.

 

Wat is een 4PL bedrijf?


Net als een 3PL bedrijf is ook een 4PL bedrijf een logistiek dienstverlener. Een 4PL bedrijf heeft geen fysieke locatie, maar helpt jou met het zoeken naar bedrijven die voor je transporteren. Door de globalisering is dit sterk in opkomst. 4PL partners spelen dan ook een grote rol binnen de supply chain, door naast de logistieke organisatie ook andere verantwoordelijkheden op zich te nemen die jou als ondernemer helpen je doelen te bereiken. Anders gezegd draagt een 4PL bedrijf zorg voor zowel de organisatie en het beheer van de supply chain aan een externe dienstverlener.

 

De beste keuze voor jou


De keuze tussen een 3PL bedrijf en een 4PL bedrijf is niet altijd even eenvoudig. Door met een 3PL bedrijf te werken, weet je precies wie er voor jou transporteert en hoe. Bij een 4PL bedrijf is dat niet het geval, deze partij is slechts de tussenpersoon. Echter verzorgt deze logistieke dienstverlener wel de gehele supply chain, terwijl 3PL zich tot de logistiek beperkt. Heb je een middelgrote tot een grote onderneming, dan is het uitbesteden van dergelijke zaken aan een 4PL bedrijf aanbevolen.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips