Wat is supply chain management?

Gepubliceerd op: 25 juni 2021
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Supply chain management, in het Nederlands ook wel integraal ketenbeheer genoemd, staat voor het geheel van procesverbetering en optimalisering van interne en externe samenwerking, waardoor een bedrijf beter gaat functioneren en aan de eindklant een product van een zo hoog mogelijke kwaliteit kan bieden. Supply chain management wordt nogal eens verward met logistiek, maar is veel meer dan dat. Essentiële onderdelen van integraal ketenbeheer zijn ook planning en communicatie tussen de verschillende schakels van de supply chain.

 

Het coördineren en optimaliseren van informatie, materialen en financiën


Bij supply chain management staat samenwerking met partners binnen de eigen keten, maar ook daarbuiten centraal. Het doel van dit soort management is ervoor zorgen dat de communicatie en de processen tussen de verschillende schakels van de keten zo soepel mogelijk verloopt. Dit betreft dus het gehele proces, van materiaalstromen van de leverancier tot aflevering van het product aan een eindconsument. Supply chain management is het integreren, coördineren en optimaliseren van al deze stromen van informatie, materialen en financiën.

 

Logistiek en operationeel management


Kort gezegd verwijst supply chain management, vaak afgekort aangeduid met SCM, naar alle activiteiten richting een bepaald punt. Dit zijn niet alleen de logistieke activiteiten van levering, opslag en verzending, maar ook operationeel management. Deze vorm van management richt zich op het inzetten van zogeheten ‘waarde toevoegende activiteiten’ en betreft zodoende een aansturende rol. Onder supply chain management vallen ook het verwerken van informatie, het in kaart brengen van de personele behoefte, planning en financiering. Dit is dus een groot verschil met logistiek, waar het uitsluitend om actuele situaties gaat.

 

Interne en externe supply chain management


Supply chain management kan worden onderverdeeld in interne en externe supply chain management. Het interne integraal ketenbeheer richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op de interne processen die zich in een bedrijf afspelen. Hierbij kun je denken aan inkoop en productie, maar ook aan de opslag van producten. De externe tak van supply chain management betreft het managen van alles buiten de organisatie zelf en is gerelateerd aan leveranciers en klanten. Personen die een functie binnen supply chain management bekleden, houden zich doorgaans bezig met zowel de interne als de externe processen.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips