Wat doet een supply chain manager?

Gepubliceerd op: 25 juni 2021
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

De supply chain manager is degene die verantwoordelijk is voor een zo efficiënt mogelijke keten van goederen en diensten. Deze keten noemt men supply chain en betreft het gehele proces van goederen van de leverancier tot levering van het eindproduct aan de consument. Dit betekent dat de supply chain manager zich bezighoudt met onder andere inkoop, klantenservice, kwaliteitsbeheer, marketing, productie, planning en diverse informatiesystemen. Een supply chain manager kan werkzaam zijn in elke denkbare branche waarbinnen sprake is van goederenstromen van leverancier tot eindklant.

 

Analyseren en verbeteren


Inherent aan het beroep van supply chain manager is het constant bezig zijn met het analyseren en verbeteren van processen binnen de keten. Dit heeft als hoofddoel een zo hoogwaardig mogelijk product aan de eindklant te bieden, maar ook zo kostenefficiënt mogelijk te werk te gaan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de supply chain manager tracht de voorraden binnen het bedrijf zo laag mogelijk te houden, terwijl er tegelijkertijd wel aan de vraag van klanten kan worden voldaan. De supply chain manager onderhoudt veel contact met personen op uiteenlopende posities; zowel binnen als buiten de eigen organisatie.

 

De specifieke taken van een supply chain manager


Onder de taken van een supply chain manager vallen onder andere: het in de gaten houden van marktontwikkelingen en het voorspellen van de toekomstige vraag naar een product, het opstellen van planningen, het optimaliseren van de samenwerking tussen verschillende afdelingen, het onderhouden van relaties met externe partners en het aanbrengen van veranderingen in personeel gerelateerde zaken. De precieze taken van de supply chain manager zijn afhankelijk van de productieketen waarbinnen hij of zij werkzaam is.

 

Benodigde vaardigheden om een rol als supply chain manager te kunnen vervullen


Als supply chain manager ben je nauw betrokken bij elke fase van de totstandkoming van het eindproduct. Steeds vaker is een supply chain manager betrokken bij opdrachten die zich tot buiten de grenzen uitstrekken. Goede onderhandelingsvaardigheden en relatiemanagement zijn dan ook essentiële vaardigheden om een rol als deze goed te kunnen vervullen. Ook dient de supply chain manager snel te kunnen schakelen tussen taken en afdelingen. Tot slot is het kunnen implementeren van nieuwe technologieën inherent aan een functie als supply chain manager.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips