Wat is WMS?

Gepubliceerd op: 22 juli 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

WMS is een afkorting die staat voor Warehouse Management System. Dit is een systeem dat diverse logistieke processen beheert. Hierbij kun je denken aan de locatie-indeling in een magazijn, de goederenstromen en de volgorde van de planning. In het Nederlands kun je Warehouse Management vertalen met magazijnbeheer. Een magazijn betreft een opslagplek van goederen. Net als een orderverzamelsysteem valt een Warehouse Management System onder de Logistic Execution systemen: computersystemen die de directe uitvoering van de logistieke processen aansturen.

 

Assisted en directed WMS


Een WMS is dus een informatiesysteem dat men gebruikt voor magazijnbeheer. Het is meer dan alleen een registratie-instrument, maar ondersteunt in het beheren van de in- en uitgaande goederenstroom. In de praktijk bestaat er een onderscheid tussen assisted WMS en directed WMS. Bij assisted WMS is er doorgaans nog sprake van papieren orderverzameling. Het systeem adviseert zijn gebruikers in het uitvoeren van bepaalde handelingen, maar verzorgt niet de sortering van taken. Een directed WMS bepaalt zelf de taakhandelingen en verplicht de gebruikers als het ware dan ook deze in de gegeven volgorde uit te voeren.

 

Welke processen vallen er onder Warehouse Management?


Wanneer we spreken over de informatiesystemen ten behoeve van Warehouse Management, dienen we ook goed te begrijpen wat die term precies inhoudt. Warehouse Management is het geheel van bedrijfsprocessen die de opslag van goederen in een magazijn betreffen. De hieraan verbonden processen kunnen zowel binnen als buiten het fysieke magazijn plaatsvinden. Warehouse Management betreft onder andere de administratie van goederen, het plaatsen daarvan in het magazijn en de planning en feitelijke distributie naar de klant.

 

Inslag, opslag en uitslag


Binnen het Warehouse Management System, kortweg dus WMS, kunnen de logistieke taken onder de noemers inslag, opslag en uitslag worden geschaard. Deze drie categorieën noemen we ook wel de drie-eenheid van goederenbeheer. Inslag staat voor het plaatsen van binnenkomende producten op de daarvoor best mogelijke plek in het magazijn. De opslagfunctie van een WMS houdt bij waar de goederen zijn geplaatst en past dit aan indien deze worden verplaatst. De functie uitslag geeft aan waar een product zich bevindt, zodat het kan worden opgehaald en verzonden.

Meer weten over warehousing uitbesteden? Bekijk hier onze pagina over warehousing in Nederland.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips