Wat is data warehousing?

Gepubliceerd op: 22 juli 2021
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Data warehousing is een term die verwijst naar het construeren en gebruiken van een data warehouse. Een data warehouse, een databeheersysteem dat BI-activiteiten ondersteunt en ook vaak tot DWH wordt afgekort, helpt je als ondernemer bij het nemen van weloverwogen zakelijke beslissingen. Een data warehouse bestaat uit geïntegreerde data, afkomstig van verschillende bronnen, die ondersteunt bij het creëren van analytische rapporten en het beantwoorden van ad-hoc vragen. De bronsystemen hoeven zo niet meer te worden belast dan nodig is. Een data warehouse onttrekt zijn informatie op automatische wijze aan de verschillende bronnen.

 

Hoe werkt data warehousing?


Hoe ingewikkeld dat wellicht ook klinkt, data warehousing is feitelijk op een eenvoudig fundament gebouwd. De verschillende operationele systemen verzamelen data en brengen deze automatisch over naar de data warehouse. Deze slaat de aangeleverde data vervolgens op, waarna je deze als retailer kunt gebruiken wanneer je een rapport wilt opmaken of een vraag wilt laten beantwoorden. Gezien het feit dat operationele systemen de laatste jaren steeds ingewikkelder zijn geworden, levert dit je veel voordelen op. Er bestaan drie verschillende soorten data warehouses: het centrale data warehouse, het lokale data warehouse en het lokaal-centraal verdeelde datawarehouse.

 

De specifieke kenmerken van data warehousing


Het grote voordeel van data warehousing is dus de data-analyse die je dit oplevert, maar ook het aanleggen en kunnen behouden van een ruime historische record. William Inmon heeft als grondlegger van de data warehousing een viertal kenmerken beschreven die samen verantwoordelijk zijn voor dit overkoepelende vermogen. Deze kenmerken zijn: onderwerpgerichtheid, integratie, stabiliteit en het vermogen om te focussen op veranderingen in tijd. Een data warehouse dat goed in elkaar zit, geeft je dus precies die data die je nodig hebt om belangrijke beslissingen te kunnen nemen.

 

Business Intelligence


BI, oftewel Business Intelligence, valt of staat vandaag de dag met het gebruik van data warehousing. BI staat voor het vermogen om complexe vragen over je data te kunnen beantwoorden en het zo kunnen maken van onderbouwde beslissingen. Om dit goed te kunnen doen, heb je een data warehouse nodig. Dit vormt niet alleen een veilige plek om alles centraal op te staan, maar biedt ook een methode om snel de antwoorden op al je vragen te genereren. Data warehousing levert tijdsbesparing op en zorgt ervoor dat je altijd bij de core business van je bedrijf kunt blijven.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips