Wat is een warehouse?

Gepubliceerd op: 22 juli 2021
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Warehouse is het Engelse woord voor een opslagplaats, ook wel magazijn genoemd. Dit is een ruimte waar producten tijdelijk worden bewaard en waarvan een specifieke administratie wordt bijgehouden. Deze administratie geeft inzicht in welke producten er aanwezig zijn, waar ze zich precies bevinden en in welke hoeveelheid. Een warehouse kan worden gebruikt voor zowel opslag op korte als lange termijn. Tal van fabrikanten, groothandels, transportbedrijven, importeurs en exporteurs maken in toenemende mate gebruik van de diensten van een warehouse.

 

Het verschil tussen een warehouse en een distributiecentrum


De woorden warehouse en distributiecentrum worden nogal eens door elkaar gebruikt. Ook al vertonen beide overeenkomsten, toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Een warehouse wordt namelijk enkel gebruikt als opslagruimte, terwijl een distributiecentrum zich ook met andere zaken bezighoudt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan orderverwerking, eventueel inclusief transport. Met andere woorden: bij het distributiecentrum gaat het om de stroomafwaartse beweging. Na een korte opslagperiode wordt het product bij de eindklant afgeleverd.

 

Wie maakt er gebruik van een warehouse en om welke reden?


Tal van professionals maken inmiddels gebruik van de diensten van een warehouse. Dit aantal blijft alsmaar groeien. Niet zo vreemd, want wie gebruikmaakt van een warehouse, profiteert van diverse voordelen. Zo heeft een minder ruimte nodig en zijn de huisvestingskosten dus lager. Ook op de personeelskosten kan flink worden bespaard. Terwijl dezelfde kwaliteit behouden blijft, worden vaste personeelskosten ineens variabel, afhankelijk van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd. Ook kan transport van je goederen plaatsvinden in combinatie met het transport van goederen van andere klanten van een warehouse. Ook deze kosten kunnen zo gedeeld worden.

 

Warehouse management


In vrijwel elk warehouse wordt met een Warehouse Management System (WMS) gewerkt. Dit is een informatiesysteem dat ondersteuning biedt bij het beheer van invoer, opslag en verzending van goederen in het magazijn. Het systeem beschikt altijd over de meest recente informatie en weet zo dus ook antwoord te geven op vragen als hoe hoog de voorraad is en waar deze zich precies in het magazijn bevindt. Een Warehouse Management System beheert dus de goederenstromen en zorgt ervoor dat je altijd over de meest actuele inzichten kunt beschikken.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips