Wat is een datawarehouse?

Gepubliceerd op: 22 juli 2021
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Een datawarehouse is een databeheersysteem dat speciaal ontwikkeld is ter ondersteuning van BI-activiteiten. BI staat voor Business Intelligence en verwijst naar alle operationele en strategische beslissingen die binnen een bedrijf worden gemaakt. Een datawarehouse bevat een zeer ruime hoeveelheid historische data. Behalve dat je zo een gedetailleerde historische record kan behouden, kan deze dat door het systeem ook zorgvuldig worden geanalyseerd en zo antwoord geven op tal van vragen en ondersteuning bieden bij het nemen van beslissingen. De data die een datawarehouse bevat, is afkomstig uit meerdere bronnen. De data wordt automatisch geïmporteerd.

 

De ontwikkeling van datawarehouses


De eerste fundamenten voor het datawarehouse werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw gelegd, maar een decennium later was het systeem al haast niet meer weg te denken. Bill Inmon en Ralph Kimball waren de twee pioniers op dit gebied. De eerste datawarehouses waren uiteraard een stuk eenvoudiger. Na de eeuwwisseling nam de vraag naar het kunnen samenvoegen van gegevens uit verschillende bronnen steeds meer toe. Dit helpt je als ondernemer namelijk met het creëren van een integraal klantbeleid. De huidige datawarehouses zijn dusdanig geïntegreerd en gekoppeld, dat data tot in het kleinste detail kan worden geanalyseerd.

 

Data warehousing als ruggengraat van de hedendaagse Business Intelligence


Business Intelligence (BI) is het geheel van standaarden en beleid omtrent data-organisatie met behulp van computer-gebaseerde technieken. Het kunnen maken van efficiënte beslissingen binnen een bedrijf is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de informatie op basis waarvan je deze beslissingen neemt. Snelle toegang tot zeer georganiseerde data is daarbij essentieel. De relevante inzichten die hieruit voortvloeien, helpen je als retailer een stevige positie te behouden binnen een steeds veeleisender omgeving. Data warehousing is inmiddels uitgegroeid tot de ruggengraat van Business Intelligence.

 

Het verschil tussen een datawarehouse en een database


Zonder een datawarehouse zou de laatste fase van Business Intelligence, namelijk het nemen van data-gedreven beslissingen, dus zeer worden bemoeilijkt. Het gevolg zou zijn dat bedrijven niet in staat te zijn om voortgang en groei te boeken. Overigens dient een datawarehouse niet te worden verward met een database. Een database verwijst echter naar een geheel van opgeslagen informatie. Een data warehouse haalt zijn informatie echter uit verschillende applicaties en weet deze te analyseren. Een database is daartoe niet in staat.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips