Wat is een magazijn?

Gepubliceerd op: 31 augustus 2022
Leestijd: 7 minuten

Inhoudsopgave

Een magazijn is vaak een ruimte in een gebouw, waarin een voorraad goederen opgeslagen wordt. Meestal is dit tijdelijk en worden er goederen opgeslagen die klaar zijn voor verzending. Door middel van een uitgebreide administratie, is terug te vinden welke goederen zich waar in het magazijn bevinden.

 

Verschillende soorten magazijnen


In magazijnen kunnen erg veel verschillende soorten goederen moeten worden opgeslagen. Omdat geen enkel product hetzelfde is, bestaat er ook een grote variëteit aan magazijnen. Zo bestaan er onder meer bevoorradings- of productiemagazijnen, orderpickingmagazijnen, groupage- of consolidatiemagazijnen, distributiemagazijnen en transitmagazijnen.

Bij een bevoorradings- of productiemagazijn, worden diverse goederen opgeslagen die nodig zijn voor het produceren van een artikel. Denk hierbij aan grondstoffen, onderdelen, componenten of halffabricaten. Een orderpickingmagazijn heeft als doel dat de orderpickers zo min mogelijk fouten maken en snel kunnen werken. Deze magazijnen worden ook dusdanig ingericht, dat een orderpicker eenvoudig artikelen uit het magazijn kan pakken.

Een groupage- of consolidatiemagazijn maakt het mogelijk gestructureerd en foutloos te blijven werken met grote bestellingen. Bij dit soort magazijnen worden verzendingen daarnaast veel sneller afgehandeld. Bestellingen worden hierbij opgeslagen per artikelnummer, per bezorgroute of per klant.

Het distributiemagazijn is vaak zo dicht mogelijk bij de eindklant gebouwd. Een distributiemagazijn zorgt voor het leveren van nieuwe voorraad in een specifieke regio. Doordat een distributiemagazijn vaak dicht op de eindlocatie staat, wordt hiermee de leveringstijd zo kort mogelijk gehouden. In deze magazijnen bevinden zich vaak alleen producten met een erg hoge omloopsnelheid. Dit soort producten worden ook wel fast moving consumer goods genoemd.

Als laatste bestaan er ook transitmagazijnen. In zo’n magazijn worden goederen voornamelijk tijdelijk opgeslagen. Goederen in deze magazijnen wachten op een verpakking en op het transport naar de klant.

 

Wat gebeurt er allemaal in een magazijn?


In een magazijn worden diverse handelingen uitgevoerd die belangrijk zijn binnen het logistieke proces. In een magazijn worden onder meer goederen in ontvangst genomen, worden aangekomen goederen geverifieerd en eventueel worden de goederen van de ene zone naar de andere zone in het magazijn getransporteerd. Daarnaast worden in een magazijn de goederen opgeslagen en beheerd, worden diverse bestellingen klaargezet en eventueel samengevoegd, worden goederen verzonden en wordt de voorraad beheerd en voorraadinformatie verstrekt.

 

Het opslaan van de goederen


In een magazijn kunnen diverse opbergsystemen gehanteerd worden. Door middel van deze opbergsystemen, wordt gestreefd magazijnen zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk in te richten. Manieren om goederen op te bergen in een magazijn zijn:

 • blokstapeling

 • palletstellingen

 • rongenstellingen

 • inrijstellingen

 • legbord of archiefstellingen

 • draagarmstellingen

 • sheetbox

 • grootvakstellingen

 • tussenvloer of bordesvloeren

 • uitrolstellingen

 • hoogbouwstellingen

 • schuifladenstellingen


Binnen deze opslagmethodes bestaan ook weer twee manieren om goederen in te delen. Een van deze twee manieren is de ABC-methode. Hierbij leg je de meest populaire goederen op grijphoogte voor orderpickers. Goederen die minder vaak uit voorraad worden gehaald, worden in de schappen daaronder opgeborgen. Als laatste worden de minst populaire producten bovenin opgeslagen.

De andere optie is de LIFO- of FIFO-methode. LIFO staat voor last in, first out. Hierbij worden goederen die als laatste het magazijn binnen werden gebracht, als eerste weer eruit gehaald. De tegenhanger hiervan is de FIFO-methode. FIFO staat voor first in, first out. Hierbij worden producten die als eerste in het magazijn opgeborgen werden er ook weer als eerste uit gehaald. Vaak gebeurt dit met goederen die een uiterlijke houdbaarheidsdatum bevatten.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips